Hoe werkt het praktijkexamen B?

Het praktijkexamen is de eindtoets van je rijopleiding en wordt bij het CBR afgenomen.

Voordat je praktijkexamen mag doen, moet je in het bezit zijn van een (geldig) theoriecertificaat én over een Verklaring van geschiktheid beschikken.
Voor dit laatste vul je een Eigen verklaring in.

Vooralsnog moet je tenminste 17 jaar zijn om praktijkexamen af te leggen.

Examendag:
Je rijdt nog een les voordat je aan het examen begint. Daarna rijd je naar het CBR.

Samen met je instructeur wacht je in het CBR-gebouw totdat wordt omgeroepen dat je de zaal met de examinators binnen mag.

Jullie gaan dan aan het tafelnummer zitten wat van tevoren al is doorgegeven en de examinator bekijkt je verplichte documenten. Daarna volgt er uitleg over het verloop van het examen en gaan jullie gezamenlijk naar de lesauto.

Jij mag zelf kiezen of je instructeur meegaat met het rijden:
het is aan te bevelen, maar het hoeft niet.

Voordat je de lesauto in mag, moet je een ogentest doen. Hierbij moet je een nummerbord oplezen op zo'n 25 meter afstand. Je stapt daarna op de wijze zoals het je is geleerd de auto in en eventueel volgen er nog wat vraagjes voertuigkennis (knopjes, onder de motorkap, banden).
De lichten van de auto kunnen worden gecontroleerd door de examinator en als dit in orde is "mag je" (de examinator geeft wel aan wanneer dit is).

Het eigenlijke rijgedeelte van het examen varieert van zo'n 25 tot 40 minuten.

Daarna rijd je weer terug naar het CBR-gebouw en gaan jullie terug naar de zaal (houd je bij het uitstappen nog steeds aan het protocol!).
Soms overleggen de examinator en je instructeur nog héél kort in de auto over je rit, waarbij jij al naar het CBR-gebouw loopt.

Uiteindelijk weer aan je tafelnummer deelt de examinator de uitslag mee.

Als je bent geslaagd, krijg je een "verklaring van rijvaardigheid". Deze verklaring wordt electronisch geregistreerd bij het CRR (Centraal Rijbewijzen Register) en met deze registratie kun je bij de gemeente je rijbewijspasje aanvragen.

Facebook

Apps

iOS app Android app on Google Play iOS app

Links

  • cbr
  • 2todrive
  • Autoverzekeringen.net
  • a2f

Contact

De rijschool is gevestigd aan de

Kakewei 26
9051BZ Stiens

Telefoon:
06-21591665

Klik hier voor onze Routekaart